Font: https://twitter.com/tallerguion |
La idea és que l’estudiant complisca diversos papers en la producció del seu relat perquè siga realment un autor implicat amb el seu projecte, és important que faça de guionista i, al seu torn, de narrador o locutor principal. Per tant, ha de responsabilitzar-se d'escriure i corregir el seu guió perquè el seu producte reflectisca la seua visió personal i el seu estil propi d'expressió, i també per verificar que tinga els elements mínims de tota història: un plantejament del problema o de la situació que es vol narrar, un desenvolupament d'aquesta situació o problema, i un desenllaç, tancament o conclusió, com s'explicarà més endavant.
A continuació oferim alguns consells per a ajudar als estudiants i docents a escriure, revisar i corregir el guió literari.
Indicacions bàsiques per escriure el guió literari
Recordem que abans d’escriure el guió literari, hem de planejar el relat. És a dir, definir:
- El fet, problema o tema global de la història
- Els aspectes concrets o específics d’aquest fet, problema o tema que es volen explicar.
- Altres elements especials com: el temps o l’eix temporal (quan succeeixen els fets), els llocs o espais (on succeeixen) i els personatges que intervenen o que desenvolupen les accions.
- El propòsit global que volem aconseguir: el missatge que volem transmetre o bé, les preguntes dramàtiques (o la pregunta) que l’espectador haurà de resoldre. Per això hem de fer exercicis previs d’evocació de la memòria (si la història es centra en una vivència personal), d'investigació i síntesi del tema (si s'enfoca en fets reals no personals o en assumptes curriculars), o exercicis creatius (si explica fets completament ficticis).
- Una introducció: on es plantege el problema, el tema o la situació que es vol a narrar, on es presenten els personatges (si en són diversos) i s'expose l'objectiu o meta del protagonista
- Un desenvolupament: on s'exposen els fets que detallen o expliquen aquesta situació, problema o tema (ha de quedar clar, per exemple, què va passar, quan i com va passar, on va passar, per què va passar i qui hi era)
- Un tancament o final: on es presente el desenllaç del fet o la conclusió del tema i, si es vol, s’oferisca una moralitat que evidencie el propòsit o la intenció de l’autor.
Confiem en el fet que us serviran aquests consells inicials; podeu ampliar-los en el primer enllaç d'aquesta entrada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada