Videoblogs


- - - - - - - - - -


- - - - - - - - - - 

1. Temàtica, durada, públic, recursos, etc.
El blog de vídeo [videoblog] té una temàtica definida en la qual el vídeobloguer pot demostrar els seus coneixements i habilitats. Generalment, el contingut no té vigència i pot ser emprat sempre com a consulta.
Durada
Aquests vídeos acostumen a ésser de curta durada. Això es deu al fet que han d’atraure al públic sense excedir-se provocant avorriment. El seu objectiu és transmetre la informació requerida de manera clara i concisa, tractant de reunir interès per al més ampli sector de persones possible.
Públic objectiu
Cada blog de vídeo està dirigit a un determinat públic específic segons la temàtica. Generalment el situariem dins d'un target dels 13 fins als 30, però dins d'aquest, la temàtica el ramifica fins a crear petits grups de públic.
Recursos
Bàsicament, l’únic recurs necessari per enregistrar un blog de vídeo és una càmera amb bona definició. La qualitat de la imatge i el so resulta un reclam per l’atenció del públic i això inclou una bona il·luminació (ja sigui natural o artificial). Això no obstant, hi ha altres factors que s’haurien de tenir en compte dins dels recursos que també tenen molta importància. Per realitzar un bon video en general, és necessari un programa d’edició i coneixements bàsics de muntatge, ja que, com a blog de vídeo, es pot jugar amb l’àudio i les imatges, i amb l’addició d’altres elements com la música, el text, etc per arribar a un resultat més complet. Tot i això, si el que el vlogger busca és més aviat un missatge elaborat en una presentació senzilla, la importància recaurà sobre el guió i la capacitat de comunicació i expressió davant la càmera.
Disseny
La identitat d’un blog de vídeo fa referència a: els colors de la presentació, la musicalització, la tipografia, el vlogger i el seu logotip, si en té. El conjunt d’aquests elements és el que s’anomena marca d’estil. Normalment, el disseny va lligat a la manera en la que l’autor utilitza l’editor de vídeo i realitza el muntatge, però també, sobretot en el cas de Youtube, amb l’estètica del propi canal que pot donar informació addicional a l’espectador.
Plataformes
El sistema de lectura a la web és d'escaneig en lloc de lectura literal, això implica que els elements visuals com la imatge, i sobretot el vídeo, prenguin un protagonisme especial. Cal destacar que a aquest procés se li afegeix l'evolució de la web tradicionalment unidireccional i tancada cap a una web participativa que, segons Tim O'Reilly, pren el nom de web 2.0. En resum, el resultat és un entorn on els usuaris conversen donant directament la cara i on les plataformes com Youtube són significatives. Els vídeobloguers poden emprar un lloc oficial propis per als seus vídeos fent ús de plantilles multimèdia, però també n’hi ha que creen canals de distribució de vídeo com: Youtube, Vimeo, Blip, Metacafe, DailyMotion, entre d’altres. Tot i que aquest tipus de contingut de vídeo pot trobar-se a moltes altres pàgines web de contingut audiovisual compartit, Youtube és la més utilitzada, donat que el seu contingut és universal i molt més popular que altres plataformes.
Promoció
Els videobloguers creen canals propis i personalitzats on carreguen els seus vlogs, seguint un ordre majoritàriament cronològic, per poder compartir-los i promocionar-los de diferents maneres. Algunes d’aquestes estratègies de promoció són:
  • L’ús de tags.
  • Compartir-los a pàgines web relacionades amb la temàtica que tracten.
  • Compartir-los a pàgines de xarxes socials (TwitterFacebookTuenti, etc.)
La promoció és un factor molt important, sobretot a Youtube, ja que el que la majoria de Youtubbers (persona que té per costum carregar vídeos periòdicament a la web de Youtube) cerca és l’increment exponencial de subscriptors al seu canal i visionats dels seus vídeos, ambdós indicadors definitius de popularitat.

2. Tipus de vlogs

Temes d’interès comú
Existeixen els vlogs que tracten temes d’interès comú entre la majoria de la gent. L’àmplia varietat de possibilitats d’aquests, sempre ajudats per un punt d’originalitat, aconsegueix un gran treball de la quotidianitat i totes les seves branques, així com que sigui un dels tipus de blog de vídeo més freqüents. Per dur-lo a terme no és necessari més que un guió o idea posteriorment improvisada, segons les capacitats del lector, sense que calgui un muntatge gaire elaborat.
Vídeo-diari
Molts dels vloggers tracten fets reals que els han succeït, fan servir vivències pròpies o anècdotes, és a dir, bàsicament expliquen la seva pròpia vida. Aquest tipus de blog de vídeo, que a simple vista pot semblar d’escàs interès, normalment es repenja en una base humorística o instructiva i acostuma a ésser complement d’altres projectes creatius dins d’un mateix canal i/o xarxa.
Tutorials
Aquests vlogs treballen un contingut informatiu-explicatiu dins el qual, el blog de vídeoger, mostra el procediment a seguir per realitzar alguna cosa, des del muntatge d’un utensili fins a un tutorial de maquillatge. Hi intervenen tant imatges estàtiques com en moviment i s’intercalen vídeo i text descriptiu en un muntatge bastant més elaborat que els anteriors.
GamePlays
Consisteixen en un videobloguer comentant un joc, normalment un videojoc, mentre el juga des de l’inici fins al final. Ens tutoritza i assessora mentre veiem els passos que ell segueix per jugar-lo a la pantalla. Tot i que originalment no haurien de pertànyer al gènere de blog de vídeos, en l'actualitat l’evolució dels gameplays els ha posicionat com a tals des del moment en què es passa d’explicar únicament el pas a pas a comentar-lo subjectivament i/o mostrant el rostre del jugador.
Reviews
En aquest cas, els vloggers comenten vídeos d’altres bloguers, programes de televisió, videoclips, peces musicals i fins i tot personatges reconeguts tant dins com fora de les xarxes d’emisió. Acostumen a no dependre d’un guió o idea prèvia, si no més aviat de l’actitud crítica del blog de vídeoger i la seva capacitat d’expressar la seva opinió.
- - - - - - -

4. Alguns exemples populars:
VIDEOBLOG DEL PERIODISTA JOAN BARRIL (29-11-2013)
TEMA: TANCAMENT DE CANAL 9
5. Enllaços amb 7 canals de videoblogs
  1. focusingsvlogs (cast.):  https://www.youtube.com/user/focusingsvlogs  
  2. SraRocknRoll (cast.) https://www.youtube.com/user/SraRocknRoll 
  3. AmaiaCrespo (cat.)https://www.youtube.com/channel/UC23XH_203MsHbfQ_RzQcCPg/videos?app=desktop 
  4. Aniol Stupid Show (cat.) Veure'n els titulats "Merda pel que quedi...":  https://www.youtube.com/user/doctorapio/videos
  5. TheVicVlogs (cast.): https://www.youtube.com/channel/UC-nGg42ZlvJKSg8f0YlRoMw 
  6. Videoblog del periodista Iñaki Gabilondo (cast.)http://blogs.cadenaser.com/la-voz-de-inaki/
  7. Videoblogs de la Comunitat Valenciana (cast.)  http://comunitatvalenciana.com/participa/videoblogs

6.Rúbrica de confecció i avaluació d'un videoblog de 2n de Bat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada