divendres, 19 de desembre del 2014

Nous relats digitals: habilitats narratives

El tercer projecte del curs ha estat la confecció d'un relat digital personal per cada estudiant. El guió literari, la part fonamental sobre la qual se sustenta el treball multimèdia, ha estat redactat i compartit amb el professor en línia (DRIVE). Ha sigut la manera d'orientar cada història i de corregir errors. En algun lloc del núvol jauen les històries de Marta, Paula, les Laures, Nacho, Saray, Elena, Cristina i Vicky, amb els seus petits conflictes, les resolucions i esperances. He pogut comprovar que no estan acostumats els alumnes a escriure sobre ells mateixos, i menys encara, a construir històries d'una certa complexitat i extensió. El monòleg personal, amb intenció que esdevinga públic mitjançant aquesta tasca, ha costat de "parir", però ha eixit bé. En llibertat han triat temes més o menys pròxims, amb major o menor reflexió, i alhora ben sincers. Estic convençut d'una cosa almenys: malgrat la dificultat, la tasca enganxa. Ara només falta veure com els han convertit en veu i en imatges. Ací ja no tinc clar que els vinga de gust divulgar públicament les seues històries perquè són íntimes o perquè impliquen persones pròximes. Les fronteres de la intimitat, tan desdibuixades en l'actualitat, les limita cadascú com li rota: hi té dret. És un tema apassionant a discutir que només deixe caure ja que ve a tomb.

Jo mateix, per exemple, m'havia compromés amb els nou alumnes de fer un relat digital personal que pogués també servir de model d'ara en avant. M'he debatut un poc, com ells, si publicar-lo. Em fa una mica de vergonya contar aspectes personals i autobiogràfics en la xarxa, però, d'altra banda, trobe que certs temes i experiències meues poden servir d'orientació i consell, poden motivar a la gent a crear i contar més històries que ens aporten saviesa, valors positius i coneixement. I tampoc descobrisc la Mediterrània amb allò que relate. El que promoc amb aquest projecte és desplegar millor en l'alumnat les capacitats de reflexió i de narració ajudats de la tecnologia. Per això, començaré publicant el meu primer relat digital, una experiència que no havia tingut el valor de gaudir fins ara. Confie que l'alumnat d'Habilitats comunicatives s'anime també a compartir-los als seus blogs, ni que siga per una curta temporada. Aprofite per desitjar-vos a totes i tots unes bones festes de Nadal i Any Nou.
- - - - - - - - - -
Guió literari del relat digital (clica si vols fer-hi una ullada)
Podeu activar els subtítols en castellà (CC)


- - - - - - -
P.S. Lúnic alumne que ha fet públic el seu relat digital ha sigut Nacho. Us enllace amb el vídeo i amb la seua presentació. Gràcies, Nacho!
- - - - - - -

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada